De ce ar trebui să înțelegi din ce este formată o terasă (deck)?
Pentru a ști cum să gândești designul terasei, cum să-ți alegi un montator, să poți inspecta și verifica lucrarea, să poți efectua reparații în caz de nevoie și să știi cum să o menții și să o întreții o perioadă cât mai lungă de timp.
O terasă are două părți principale: suprafața și substructura.
Substructura reprezintă cadrul și asigură suportul întregii terase. Bineînțeles că formele și configurația spațiului vor genera variații în componența substructurii.
Materialele folosite de obicei la construcția cadrului sunt lemnul, WPC-ul sau aluminiul. Dacă se folosește lemn, substructura trebuie verificată cel puțin o dată pe an, întrucât lemnul poate fi afectat de trecerea timpului, de umezeală etc.
Din ce este compusă o terasă?
1. Soclu
Terasa pe soclu cu stâlp de susținere este un tip constructiv mai puțin folosit în România. Acesta este de obicei format dintr-un stâlp de beton turnat în pâmânt, mai jos de limita de îngheț. Scopul soclurilor este de a răspândi sarcina terasei pe o suprafață mai mare, fiind o fundație solidă.
2. Stâlpi de susținere
Stâlpii de susținere, după cum sugerează denumirea, sunt cei care susțin cadrul terasei. Sunt de obicei prinși pe socluri cu elemente metalice și sunt deasupra nivelului solului.
O alternativă mult mai des întâlnită în România sunt calele de cauciuc și ploturile de plastic, reglabile pe înălțime. Picioarele de plastic pot avea încorporate sau atașate diferite elemente de corectare a planeității. Aceasta este o caracteristică extrem de importantă pentru ca terasa să fie în boloboc. De asemenea, materialul din care sunt făcute nu este afectat de apă, umezeală, mucegai, asigurând în același timp ventilația corectă.
3. Grinzi de cadru
Grinzile sunt cele care dublează închiderea perimetrală a cadrului terasei. Pot fi montate și sub grinzile de margine și intermitent în cazul teraselor mai mari pentru suport suplimentar.
4. Punți
Punțile sunt blocurile mici de lemn care se montează între grinzi. Acestea sunt esențiale pentru o substructură de lemn, prevenind mișcarea și torsionarea grinzilor. Punțile trebuie instalate la fiecare 10-15cm, la nivel cu grinzile și în boloboc la partea superioară.
5. Grinzi
Grinzile sunt cele mai proeminente părți ale unei terase, oferind suportul structural pentru pardoseala exterioară. Se montează la distanțe de 30-40cm. Numărul acestora depinde de dimensiunea terasei, de forma acesteia și de stereotomie. Spre exemplu, deck-ul montat în stil herringbone necesită anumite distanțe și punți pentru a susține modelul.
6. Feroneria
Feroneria este la fel de importantă precum materialele care formează cadrul, asigurând integritatea structurală a terasei. Aceasta include clemele de prindere, elementele de fixare ale substructurii, șuruburile etc.
7. Suprafața terasei
Aceasta se referă la plăcile vizibile, care pot fi din diferite materiale, dispuse în modele diferite. Cele mai întâlnite materiale sunt lemnul de diferite esențe, WPC-ul mono-extrudat și WPC-ul co-extrudat. Prinderile pot fi diferite în funcție de profilul plăcii (frezat – cleme ascunse/ drept – șuruburi la culoare, șuruburi îngropate cu căpăcel din același material etc.). În timp ce lemnul are nevoie obligatoriu de tratamente speciale, WPC-ul mono-extrudat s-ar putea să aibă nevoie de tratament, iar cel co-extrudat nu are nevoie de nicio acțiune suplimentară.
8. Elemente integrate
Alte elemente integrate pot varia de la balustrade, scări, corpuri de iluminat, căzi exterioare etc.